Casa Corpului Didactic este o unitate conexă a învăţământului preuniversitar subordonată Ministerului Educaţiei şi coordonată în plan local de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Casa Corpului Didactic are ca obiectiv principal organizarea activităţilor de formare continuă şi a activităţilor cu caracter ştiinţific, metodic şi cultural pentru personalul din învăţământul preuniversitar.

Scurt isoric

Casele Corpului Didactic au luat ființă ca urmare a inițiativei Conferinței Naționale a Cadrelor Didactice din 5-7 februarie 1969. Legea nr. 6/1969 privind Statutul personalului didactic, stipulează înființarea caselor corpului didactic-institutii cu caracter metodic din învățământul de cultura generala, profesional și tehnic. În aceste condiții,  la 18 februarie 1971, prin decizia Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Județului Vâlcea  s-a constituit Casa Corpului Didactic Vâlcea.

La 15 octombrie 1986 Casele Corpului Didactic din toată ţara au fost desfiinţate fără nici o explicaţie; s-a menţinut doar biblioteca.

Primul director al CCD Vâlcea a fost profesorul de geografie Cioceanu Vasile. Au urmat la conducerea instituției profesorii Bălan Marin (filosofie), Dumitrașcu Gheorghe (istorie) și Colgiu Florența (limba română).

Până în anul 1986 a funcțional într-o clădire instituționalizată din strada Tudor Vladimirescu.

La 20 martie 1990 prin Ordinul Ministrului Învățământului și Științei nr. 9867 Casele Corpului Didactic îşi reiau activitatea conform articolului 251 din Legea 6/1969, fiind instituţii judeţene de resurse, centre de documentare şi informare, de perfecţionare şi dezvoltare profesională şi personală.

După reînființare, instituția a fost condusă vremelnic de profesorul Daneș Mircea (istorie), urmat o perioadă îndelungată, 20 martie 1990 – 31 august 2006 de profesorul Iagăr Aurică (filosofie). În perioada 1 septembrie 2006 – 15 august 2007 conducerea Casei a fost asigurată de doamna Ochescu Maria (istorie), în timpul căreia s-a amenajat noul sediu și s-a înfințat editura Nova Didact.

În anul 2005 are loc implementarea sistemului educaţional informatizat (SEI), implementarea reţelei AEL.

La sfârșitul anului 2007, Casa Corpului Didactic se mută în cladirea acuală cu următoarele compartimente: biblioteca (sala de depozit, sala de acces liber la raft pentru cartea de referință și psihopedagogică, sala de lectură cu 12 locuri); sala de calculatoare  și multimedia, sala de curs (35 locuri) dotate în conformitate cu cerințele moderne ale actualității, toate funcționale și căutate de colegii nostri.

Proiectele sunt realizate la cererea cadrelor didactice și sunt prezentate în școli, în funcție de nevoile acestora.

Prioritare sunt cursurile se organizează pe teme de: management educațional, curriculum și evaluare, consiliere și orientare, deontologie profesională, tehnologii informaționale, management de proiect, metode active de învățare s.a.

După un început timid, din anul 2006, au fost publicate, până în prezent, peste  30 de publicații, astfel: Buletin Informativ (2006-2007, 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011), Revista Nova Didact (numerele 1-5, apariție semestrială, 2006-2010 apariție trimestrială), Lumina Cuvântului și Marea Taină a Creștinătații (edițiile III și IV), Floare albastră (Nr.7, Nr.8, Nr.9), Mugurașul – Arc peste timp Nr.4, Școala – Temelie a viitorului oricărui copil Nr.1, Gând de dascăl Nr.1, Vis de copil Nr.1, Școala viitorului Nr. 1, Fabula în literatura pentru copii, Aripi deschise spre infinit Nr. 6, Șirineasa – Monografie, Fișe de lucru – Fizică clasa a VIII-a, Reflecții metodice în predarea fabulei, Înstituțiile de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea, etc.

Promovarea proiectelor de parteneriat școlar reprezintă o sferă de interes foarte importantă. În acest context, acordăm consultanță și sprijin logistic școlilor care au proiecte în derulare. Asistența noastră se întinde până la realizarea procedurilor finale ale proiectelor.

Misiunea este de a promova inovaţiile şi de a sprijini mişcarea pentru reformă, de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personală şi profesională a personalului din învățământul preuniversitar:

  • organizator de programe de formare continuă pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar;
  • Centru de resurse, inovatii şi expertiză în formarea continuă a personalului didactic și a managerilor educationali;
  • Centru de informare – documentare și consultanță pentru personalul din învățământul preuniversitar;
  • Centru de iniţiere și de organizare de activităţi ştiinţifice, metodice și culturale;
  • Editare și difuzare de carte și publicaţii;
  • Consiliere în managementul proceselor de dezvoltare personală și organizatională;
  • Centru metodologic pentru bibliotecarii și documentariştii din învăţământul preuniversitar;
  • Marketing educaţional: analiza nevoilor de formare, definire a produselor și serviciilor oferite (oferta de programe de formare continuă), promovarea şi furnizarea acestora;
  • Banca de date pentru resursele umane cu statut de formator în principalele domenii (curriculum, evaluare, management etc.);
  • Centru de organizare a activităților de petrecere a timpului liber (excursii tematice, școli de vară, festivităţi jubiliare pentru instituţii/ personalităţi, reuniuni tradiţionale de ziua învăţătorului, ziua copilului etc. Înființarea unui club al cadrelor didactice care să prilejuiască întâlniri, schimburi de opinii).