III.37. Prevenirea și combaterea abandonului școlar
October 24, 2018III.39. Responsabil formare continuă şi perfecţionare în unităţile şcolare
October 24, 20181. Criterii curriculare
Publicul ţintă vizat:cadre didactice și didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar.
Justificarea ofertei: Cultura este acel complex întreg care include cunoştințele, credințele, arta, morala, dreptul, obiceiurile şi orice alte aptitudini şi deprinderi dobândite de om ca membru al societății. Dialogul intercultural urmărşte întărirea respectului pentru diversitate culturală în contextul realității complexe a lumii de azi unde coexistă diferite identități culturale şi credințe. Interculturalismul implică înțelegerea, aprecierea şi valorizarea culturii proprii la care se adaugă respectul bazat pe o informare autentică şi pe construirea curiozității față de cultura etnică a celuilalt. Multiculturalitatea este definită, în linii mari, ca fiind însumarea mai multor caracteristici, credinţe, convingeri şi orientări ale indivizilor, într-un spaţiu relativ restrâns. În acest sens, multiculturalitatea devine o formă de definire a identităţilor individuale şi, în aceeaşi măsură, de formare a solidarităţilor. „Diversitatea culturală” sau „multiculturalismul” se referă la coexistenţa armonioasă şi interacţiunea diferitelor culturi. Trăim într-o lume caracterizată prin rapiditate, complexitate, într-o continuă schimbare, în care omul este plasat în contextul unei revoluţii tehnologice foarte rapidă. În acest sens, şcoala are sarcina de a-i pregăti pe copiii de azi pentru a face faţă dinamismului accelerat al societăţii contemporane, dezvoltându-le competenţe, valori şi atitudini necesare reuşitei personale şi sociale chiar și în context multicultural.
Durata: 24 ore
Locul de desfășurare: Colegiul Energetic Rm. Vâlcea
Curriculum-ul programului:
- Competenţe vizate:
1. Formarea de cadre didactice care să susțină activități de promovare a multiculturalității;
2. Adoptarea de conduite eficiente în ceea ce privește cunoașterea unor obiceiuri culinare, practicarea unui sport sau a unor exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a elevilor;
3. Utilizarea unor metode active care pot contribui la dezvoltarea capacității de adoptare a unei conduite culinare din diferite culturi eficiente pentru fiecare organism, în contextul unui mediu poluat și dinamic;
4. Crearea unor materiale care să ajute la integrarea unor obiceiuri culinare pentru promovarea și dezvoltarea unui stil de viață sănătos.
- Planificarea pe module tematice
Nr. Crt. |
MODUL TEMATIC |
Nr. ore |
1. |
Multiculturalitate |
7h |
2. |
Obiceiuri culinare din diferite culturi |
8h |
3. |
Planul de acţiune și strategii pentru integrarea aspectelor legate de obiceiuri culinare în promovarea și dezvoltarea multiculturală |
7h |
4. |
Evaluarea finală |
2 h |
- Calendarul programului
Ziua |
Interval orar |
Tema |
Tipul activității |
I (7 ore) |
8.00-9.00 9.00-11.30 11.30-12.00 12.00-13.00 13.00-15.00 15.00-16.00 |
1. Multiculturalitate.
|
Curs Aplicații Evaluare Curs Aplicații Evaluare |
II (8 ore)
|
8.00-9.00 09.00-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-15.00 15.00-16.00 |
2. Obiceiuri culinare din diferite culturi.
|
Curs Aplicații Evaluare Curs Aplicații Evaluare |
III (7 ore) |
8.00-10.00 10.00-13.30 13.30-14.00 |
3. Planul de acţiune și strategii pentru integrarea aspeclor legate de promovarea multiculturalității prin diversitate europeană. |
Curs Aplicații Evaluare |
IV (2 ore) |
10.00-12.00 |
Evaluare finală |
Evaluare |
Modalităţi de evaluare a cursanţilor:
Evaluare teorie |
Evaluare aplicaţii |
Evaluare finală |
Prezenţă și implicare |
Evaluare continuă vizează acoperirea subiectelor/ încadrarea în timp, implicarea si interesul participanţilor, nevoile de formare ca urmare a sesiunii, analiza punctelor slabe in vederea transformarii lor în puncte tari, chestionar de evaluare. Activitatea la seminar – prezenţă activă, lucrul în echipă, investigaţii practice. |
Proiectarea unui plan de acțiune pentru integrarea aspectelor legate de promovarea multiculturalității prin diversitate europeană (ex. obiceiuri culinare în promovarea; referat sau eseu despre multicuturalitate și diversitate europeană. |
2. Resurse umane
Formatori implicați
-Prof. Petrescu Angela, profesor fizică, grad didactic I, certificat CNFPA, adeverință formator CCD
-Prof. Udrea Mihaela, prof. lb. română, grad didactic I, certificat CNFPA
-Prof. Șandru Valeria, profesor metodist CCD, grad didactic I, certificat CNFPA
2.2. Coordonatorul programului profesor metodist CCD Diaconu Aurelia