
Ziua Internațională a Cărții pentru Copii marcată la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimrescu” Drăgășani
April 2, 2025Biblioteca, un spațiu de inspirație și descoperire, unde tradiția întâlnește inovația, iar partenerul de încredere ce ne însoțește în călătoria spre cunoaștere și dezvoltare personală este bibliotecarul, a prins viață în cadrul simpozionului municipal: bibliotecarii școlari, ghizi în universul lecturii elevilor, ediția a II-a, organizat de Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae”, Sector 1, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic a Municipiului București.
Ne-am bucurat de invitația doamnei director Briciu Nicoleta și a domnului director al Școlii Gimnaziale ”Sfântul Nicolae”, Sector 1 de a participa la activitățile acestui simpozion.
Parteneriatul încheiat cu Casa Corpului Didactic București ne onorează și ne aduce împreună.
În cadrul simpozionului, evidențiind implicarea bibilotecarilor școlari din județul Vâlcea, am prezentat exemple de bune practici care au ca suport activitățile derulate în Centrele de Documentare și Informare de la Liceul Gheorghe Surdu Brezoi și Școala Gimnazială Nr. 4 Râmnicu Vâlcea, dar și în biblioteci din numeroase unități școlare care, pe site-ul Casei Corpului Didactic Vâlcea, au prezentate și promovate demersuri educative, idei, metode ce vin în sprijinul dezvoltării sferei motivaţionale a elevului de a nu simți lectura ca pe o obligație ci ca pe o sursă de informare, de bucurie și de relaxare.
Utilizarea tehnologiei în stimularea interesului elevilor pentru lectură a fost o altă tema pusă în discuții de către organizatori, invitați și participanți.
Ideile, exemplele și noutățile privind lectura și influența acesteia de către noile tehnologii vin să adauge un plus activității pe care o desfășuram în biblioteci și nu numai.
Simpozionul a reunit specialiști din domeniul educației și al biblioteconomiei, profesori, bibliotecari școlari și invitați speciali, toți având un obiectiv comun: promovarea lecturii în rândul elevilor și dezvoltarea unor strategii inovatoare pentru a le cultiva pasiunea pentru cărți.
📌 Specialiștii și invitații, care au adus cele mai noi cercetări atât în domeniul utilizării tehnologiei în promovarea lecturii, cât și în combaterea plagiatului, sunt:
📌 Prof. Amalia Stoenescu – Inspector școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar al Municipiului București;
📌 Prof. univ dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române;
📌 Dr. Carmen Leocadia Pesantez – șef serviciu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București și președinte al Asociației Bibliotecarilor din România;
📌 Lector univ. dr. Gabriela Jurubiță – Universitatea din București, Facultatea de Litere, Catedra Științele Informării și Documentării;
📌 Prof. Florentina Adina Dobrete, directorul CCD Vâlcea;
📌 Prof. Mihai Ionuț Grăjdeanu – Centrul de educație și formare prin Benzi desenate;
📌 Prof. Cristina Issa – directorul Liceului Teoretic „Ctin. Brâncoveanu”;
📌 Maria Petrescu, președinte al Asociației Mihai Eminescu – Luceafărul;
📌 Lucreția Nechifor, bibliotecar la Colegiul Economic Viilor.
Biblioteca digitală transformă modul în care învățăm, oferind acces nelimitat la cunoaștere, flexibilitate și oportunități inovatoare pentru dezvoltare personală și profesională.